torsdag 15 april 2010

inlämningsfrågor


Vad är skillnaden på frames (bildruta) och keyframes (nyckelbildruta)?
En nyckelbildruta används när något förändras i tidsaxeln, medan en vanlig bildruta innehåller detsamma som närmast föregående nyckelbildruta. Det är alltså i nyckelbildrutorna man matar in animationer eller kod medan de vanliga bildrutorna är en utfyllnad och har samma innehåll som den tidigare nyckelbildrutan på tidsaxeln.

Vad gör kodsnutten "stop();"?
Kodsnutten gör att animationen stannar på en viss ruta på tidsaxeln. Man gör halt på en nyckelbildruta.

Vad är ett instansnamn och vad används instansnamn till?
Ett instansnamn är namnet på ett visst objekt, exempelvis en knapp eller en textruta. Ett objekt måste ha ett instansnamn om man vill att kod ska kunna anropa objekten..

Vad är skillnaden på .fla och .swf?
.fla är den okomprimerade arbetsfilen, dokumentet där man jobbar. .swf är slutprodukten, det man publicerar, komprimerat.

När använder man shape tween?
Shapetween används när en form ska förändras, forminterpolering. En shapetween läggs mellan två nyckelbildrutor som innehåller två olika former. (Det måste finnas ett antal vanliga bildrutor emellan nyckelbildrutorna.) Med shapetweenen blir övergången mellan de två formerna mjuk, det blir en stegvis förändring på varje vanlig nyckelbildruta. En tween används alltså istället för att jag själv ska sitta och rita varje ändring i en nyckelbildruta. Får endast användas på objekt som är ”shape”-objekt.

När använder man motion tween?
Motion tween används likt shape tween med skillnaden att det används vid rörelser, rörelseinterpolering, över tid. Motion tween används på ”movie clips” och inte på ”shapes”.

Vad använder man mask-lager till?
Ett masklager används för att dölja allt som ligger under lagret, men, förutom under den form eller animation som just ligger på masklagret.

I laboration 4 använde vi ett movieclip som vi döpte till target_mc, vad är syftet med target_mc?
Target_mc användes som målet dit våra andra swf-filer importerades. Alltså en plats på scenen där externa swf-filer visas.
 
I inlämningsuppgiften gjorde vi en pop-up ruta som vi skapade i en egen fil, "popup.fla", där scenen var lika stor som våran scen i "index.fla", varför var pop-up rutans scen lika stor som index-filens scen och inte 550x400 som våra animationer?
Popupen låg i en annan nivå, i nivå 2. För att styra bättre hur innehållet i nivå två ska se ut i förhållande till nivå ett gör man scenerna lika stora. I nivå två är ju den vita bakgrunden på scenen transparant. Så om man vill ha popuprutan centrerad är det lättast att göra nivå två i samma mått som i nivå ett och lägga rutan centrerad i mitten. Då är man säker på att rutan också kommer komma i mitten när popupen poppas upp i swf-filen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar